امام جمعه مهستان در خطبه نماز جمعه ۱۴۰۳/۰۸/۲۵ : امیرالمومنین علیه السلام به فرزند خود میفرماید: «نیکی کن همانطور که دوست داری به تو نیکی شود.» این سخن حکمتآمیز در واقع دعوتی به رعایت انصاف و حسنرفتار در روابط انسانی است. انسانها باید مانند اعضای یک پیکر واحد با یکدیگر رفتار کنند و درک کنند […]
امام جمعه مهستان در خطبه نماز جمعه ۱۴۰۳/۰۸/۲۵ :
امیرالمومنین علیه السلام به فرزند خود میفرماید: «نیکی کن همانطور که دوست داری به تو نیکی شود.» این سخن حکمتآمیز در واقع دعوتی به رعایت انصاف و حسنرفتار در روابط انسانی است. انسانها باید مانند اعضای یک پیکر واحد با یکدیگر رفتار کنند و درک کنند که همه حق دارند از احترام و حقوق انسانی بهرهمند شوند. همه ما باید از ظلم و بیاحترامی به یکدیگر پرهیز کنیم و در رفتار خود دقت کنیم.
این آموزه امام علی علیه السلام در واقع تأکیدی است بر این که انسان باید با دیگران به گونهای رفتار کند که خود نیز خواهان چنین رفتاری از دیگران باشد. در قرآن کریم نیز در سوره قصص، آیه ۷۷ آمده است: «وَأَحْسِنْ كَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَيْكَ»، یعنی نیکی کن همانطور که خداوند با تو نیکی کرده است.
در همین راستا، حضرت علی علیه السلام به فرزند خود میفرماید: «استقبح من نفسک ما تستقبحه من غیرک»، یعنی آنچه را که از دیگران زشت میدانی، برای خود نیز زشت بدان و از آن پرهیز کن. این گفته در واقع به ما میآموزد که نباید در رفتار خود دوگانه عمل کنیم. اگر چیزی را در دیگران زشت میدانیم، نباید خودمان آن کار را انجام دهیم.
همچنین امام علی علیه السلام در جایی دیگر میفرماید: «لم تقولون ما لا تفعلون؟» یعنی چرا آنچه را که نمیکنید، میگویید؟ این یادآوری در قرآن بیانگر این است که باید در سخنانمان صداقت داشته باشیم و رفتار ما با گفتارمان همخوانی داشته باشد.
در نهایت، انسان باید در رفتار خود با دیگران همان مروت و انصاف را رعایت کند که برای خود میخواهد. یعنی اگر چیزی را برای خود نمیپسندیم، نباید آن را برای دیگران هم بخواهیم. بسیاری از مردم به راحتی اشتباهات و ضعفهای دیگران را میبینند، اما خود از دیدن نقاط ضعف خود غافلند. بنابراین باید همیشه در نظر داشته باشیم که برای داشتن دنیای بهتر، باید ابتدا در درون خود تغییراتی ایجاد کنیم و رفتارهای نیکو را در خود پرورش دهیم.
Wednesday, 7 May , 2025